This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Går du i tankarna att bygga något hemma och funderar på om det krävs bygglov eller inte? Det är ju så att en del byggprojekt, där är det krav på bygglov, på andra inte! Om du vill ha hjälp med bygglov och veta priser, kolla här. Vill du veta vad som gäller för olika byggen, fortsätt läsa!

Bygga altan?

När det gäller att bygga altan, så är det i vissa fall krav på bygglov. Det om altanen är en bit upp över marken samt att den förändrar byggnadens utseende.

Attefallshus?

Du kan idag bygga ett attefallshus på tomter med en- eller tvåbostadshus utan bygglov. Tidigare var det så att det max fick vara 25 kvm stort, men numera är det 30 kvm som gäller.

Friggebod?

En friggebod på max 15 kvm får du bygga utan att ansöka om bygglov om de görs på en tomt med ett en- eller tvåbostadshus.

Vad gäller för brygga, carport och garage?

Om du ska bygga en brygga, så krävs inget bygglov, men du måste ha en strandskyddsdispens. När det gäller carport, så gäller samma regler som för friggebod eller attefallshus med storleken. Är den större så ska du söka bygglov. Garage kräver i de allra flesta fall ett bygglov.

Vad gäller för staket och plank?

Om du ska bygga/sätta upp ett staket, så kan du göra det utan bygglov. Är det däremot ett plank du ska sätta upp så krävs det oftast ett bygglov, men det är lite otydliga gränser. De flesta kommuner har att allt över 1,2 meter är ett plank.

Om du ska bygga pool

Är det en pool du har tänkt bygga, så krävs det oftast inte ett bygglov. Men om du ska ha ett plank, en mur eller bygger in poolen i en altan kan du behöva bygglov!

Vad gäller för uterum?

Är det ett fristående, inglasat uterum så kan bygglov behövas. Det om det inte ryms inom ramarna för ett attefallshus eller friggebod.