This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Eftersom jag opererar inom en marknad som är enormt konkurrensutsatt har jag ibland haft behov av att tänka brett när jag skulle hitta nya projekt att arbeta med. Numera hittar dessa som regel mig innan jag hittar dem, men när man skall leva inom coachingvärlden har man ibland behov av att förnya sig. Därför har jag med tiden haft coaching och mental träning på såväl engelska, som norska och framförallt danska utöver modersmålet svenska.

När jag först skulle coacha på ett annat språk kändes det som en stor utmaning. Men det visade sig efter en stund att jag faktiskt bliver ännu mera precis och skarp i mina frågor eftersom jag måste koncentrera mig lite extra. Och när det uppstår missförstånd, kan den omformulering som detta skapar medverka till reflektion och framsteg i processen. Mitt råd till andra som jobbar, eller vill jobba, med coaching är därför att våga tänka brett.

Man når ut till många fler

Genom att vända sig till en bredare marknad än ”bara” Sverige når man flera potentiella kunder. Det ger ju liksom sig själv. Men man kan också bli ännu mera specialiserad inom den nisch där man är starkast. Det finns många duktiga coacher och mentala tränare därute, men vi är ofta bra på olika saker och passar till olika personligheter och områden. När man skall presentera sig själv och sina tjänster använder man sig som regel av en hemsida kombinerat med sociala medier. Det enda som krävs för att i princip nästan tredubbla sin marknad är att man helt enkelt skapar de samma sidorna på norska, engelska och danska. Till sin hjälp kan man med fördel använda sig av en översättningsbyrå, eftersom det är en sagt att samtala på flera språk under coaching, men skriftlig kommunikation kräver en annan nivå av expertis inom respektive språk.

Att ta hjälp av samarbetspartners är generellt viktigt

Jag erkänner blankt att jag har många samarbetspartners. De kan hjälpa mig med nätverk och att nå ut till dem jag önskar att nå. Samtidigt kan jag hjälpa dem med att sälja vidare deras budskap. Men jag är kräsen och samarbetar endast med dem som är seriösa. Det händer ofta att jag rekommenderar andra firmor och tjänster som dock inte är mina egna samarbetspartners. Då handlar det om att dem jag rekommenderar verkligen är duktiga. Jag är coach, inte influenser med andra ord, och jag får inte betalt för att nämna andra. Vid behov av översättning inom de skandinaviska språken kan jag på detta ärliga sätt rekommendera Diction, som, du kan läsa mera om här. De kan bland annat hjälpa till med dansk översättning.