This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Det finns numera en mängd olika varianter att välja mellan, när man skall skaffa en ny dammsugare. Förutom de konventionella dammsugarna som är vanligast, finns det även handdammsugare, robotdammsugare och centraldammsugare. Här följer några tips på vad man kan tänka på innan man slår till och köper sin nya dammsugare.

Bullernivå och renlighet

Eftersom de flesta dammsugarna (det finns undantag såsom amerikanska Kirby) använder samma luft som man suger upp smuts med, till att kyla motorn, så är det viktigt att dammsugaren har ett bra filter om det verkligen skall bli rent. Väldigt många modeller har idag HEPA filter, vilket är att föredra. HEPA står fritt översatt för ”högeffektivt partikelfilter för luft” och dessa ser till att luften som kommer ut igen från dammsugaren är ren. För innemiljön ¨kan det också ha stor betydning hur mycket dammsugaren låter. Att jämföra dB bullernivå kan därför vara en bra ide. Det finns effektiva dammsugare som gör jobbet under 75dB.

Effektivitet och räckvidd

Motoreffekt och sugeffekt är viktiga parametrar när det gäller dammsugare, och dessa har oftast ett sammanhang. Effekten mäts i Watt, och högre Watt betyder högre effekt. Även munstyckenas utformning kan ha betydelse för sugeffekten på olika underlag. Det är därför en bra ide att ha rätt munstycke till rätt typ av golv eller underlag. Dammupptagning mäts i en skala från A till G i två olika kategorier. Det kan vara en bra ide att jämföra också dessa parametrar, eller att tala med en sakkunnig om munstyckenas utformning. Även räckvidden kan ha en stor praktisk betydning när man dammsuger. Den kallas hos dammsugare för ”aktionsradie” och det är längden hos dammsugarens maximala kabellängd plus slangen och munstyckets längd.

Tillgång till tillbehör och påsar

Sist med inte minst viktigt, skal man komma ihåg att till de flesta dammsugare så skall man byta ut påsen med jämna mellanrum. Dessutom kanske ett munstycke eller en slang går sönder efter ett tag. Därför kan det rekommenderas att köpa en dammsugare från en av de stora och etablerade tillverkarna, där det är lätt att finna tillbehör och reservdelar, exempelvis Electrolux eller Bosch. Dessutom kan man ofta spara pengar på icke-original dammsugarpåsar, och dessa kan man lättast hitta till dom vanligaste fabrikaten.