This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Detta med att kunna ljussätta olika rum eller olika miljöer, det är inte alltid det enklaste. Det kan kräva en hel del kunskap och övning. Det kan även ta lång tid att faktiskt lära sig vad som fungerar var. Sen var det ju även detta med att välja lampa. En bra modell av lampa, det är LED. Du kan hitta LED lampor på https://www.lampornu.se/led-lampor. Om du ska göra en ljussättning hemma, så får du göra lite som du vill. Dock kan det vara bra att ställa dig ett par frågor före du börjar.

Bra frågor att ställa dig själv:

  • Varifrån kommer det naturliga ljuset?

  • Behöver jag lampor som ska efterlikna naturligt ljus?

  • Ska jag komplettera det naturliga ljuset?

  • Ska jag satsa på olika lampor för olika funktioner?

  • Behöver jag en dimmer?

  • Hur ska lamporna användas?

  • Ska jag satsa på LED lampa?

Vad är bra ljussättning?

Något du kan dra nytta av, det är det naturliga ljuset som kommer in via dina fönster. Ett rums inredning kan även påverkas av ett ljus flöde in i rummet, så väl som att inredningen i sig kan påverka själva ljuset. Vad är då en bra ljussättning? Ja det beror på, men en bra ljussättning kan vara att utgå från det naturliga ljuset du redan har i ett rum. Sedan eventuellt komplettera det med bra lampor och belysning.

Du bör även välja lampor och belysning utifrån funktion. Är det ett visst rum där du måste göra vissa saker, så är det bra att ha rätt sorts ljus. Det kan vara bra att ha allmänljus, stämningsljus och arbetsljus. Ofta är det bra att kombinera olika belysningar och ljuskällor med varandra, då blir det allra bäst.

Du kan med rätt sorts lampa få till rätt sorts stämning i ett rum. Ha gärna bra LED lampor med bra färgtemperatur (Kelvin). Det kan göra det mysigare.