This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Att installera en utedusch i sin trädgård kan ses som en bra investering, speciellt för varma sommardagar.

Vilka typer av uteduscher finns det? Vad ska du tänka på när du ska köpa dig en utedusch? Dessa frågor försöker vi att besvara i det här inlägget.

Du kan köpa en utedusch från olika leverantörer. Inköpet kan ske både på nätet eller i en vanlig butik. https://utedusch.se/ är en shop vars utbud du kan titta på online. Du kan även lägga din beställning på nätet. Detta är givetvis bara ett exempel, det finns gott om leverantörer och tillverkare du kan välja mellan.

Soluppvärmd eller en som drivs på gasol?

Två huvudtyper av uteduscher erbjuds på marknaden, nämligen en soluppvärmd och sådana som drivs på gasol.

Den sistnämnda (den som drivs på gasol) är kopplad till en gasolvattenberedare. En snabb uppvärmning till önskad temperatur gör uteduschen lätt och behaglig att använda sig av. Efter att vattnet värmts upp stänger du av vattenberedaren. Du sparar energi och pengar på en och samma gång.

Vad kan man säga om uteduschen som värms upp med hjälp av solen? Först och främst är du beroende av solens strålar. Duschen måste installeras på en plats där det finns mycket sol. Sådana typer av installationer kan värma upp till 20 liter vatten. Uppvärmningen sker långsammare jämfört med den andra modellen men är betydligt mer miljövänlig.

Båda alternativen går att kompletteras med insynsskydd.

Tänk på detta när du väljer din utedusch

Här kommer en bra guide för dig som planerar att köpa en utedusch. Följande bör du tänka på:

  • Vilken modell vill du helst ha?

  • Om du gärna vill satsa på en soluppvärmd dusch ska du absolut tänka på dess placering. Har du en plats i din trädgård där det finns mycket sol under längre perioder varje sommardag? Ifall det är en skuggig trädgård bör du kanske tänka att införskaffa en utedusch som drivs på gasol.

  • Har du någon budget? Vad får uteduschen kosta? Titta gärna på dina besparingar och gör en kalkylering. Utgå ifrån din egen budget när du letar efter passande utedusch.