This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Vilken färg skulle du vilja ha på dina fönster? Om du ska bygga nytt hus eller är på väg att beställa nya fönster så finns det mycket att tänka på. Förutom modell och funktionalitet är färgen på fönstren något som du ska tänka över. Fundera på vilken färg som skulle passa bäst ihop med huset i övrigt. Det kanske är någon helt annan färg än vit?

Färger brukar specificeras med en kodbeteckning i form av bokstäverna RAL och fyra siffror. RAL är ett system som utvecklades redan år 1925 av RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e.V. som ett enkelt sätt att visa olika kulörer.

Tänk på att när du handlar på nätet så kan nyansen på färgen variera beroende på vilka färginställningar du har på din bildskärm. Därför är det bra att be om ett färgprov som tillverkaren kan skicka via post.

Trä är ett levande material

Trä är ett högst levande material som suger upp fukt. Även olja sugs upp av trä. Därför är det oerhört viktigt att undvika öppningar i träet (eller i färgskikten som skyddar träet från väta) när man bygger fönster eller andra träprodukter som tillverkas för utomhusbruk.

Det är viktigt att måla ändträ regelbundet för att kunna undvika röta i träprodukter. Annars finns det risk att träet suger åt sig fukt och på sikt börjar ruttna.

Välj fönster som passar ditt hus

Att välja rätt fönster är inte helt lätt och det finns verkligen en del att tänka på. Det här med färg är kanske inte det första man tänker på. Men glöm inte att den färg du väljer på dina fönster spelar stor roll för utseendet på ditt hus. Så ta en titt på vad din fönstertillverkare erbjuder när det gäller att beställa fönster i olika färger. Eller varför inte leta upp en fönstertillverkare som faktiskt ger dig möjlighet att beställa fönster i alla möjliga färger? Du kan se ett urval av fönster på SparFonster.