This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Plattfot är ett ganska vanligt tillstånd, som innebär att fotvalvet inte är böjt, utan att hålfoten är nedsjunken så att hela foten är platt. Besväret är ofta genetiskt eller medfött. När man föds är foten platt eftersom den inte är fullt utvecklad och fotvalvet böjer sig till normal form med tiden. Om foten dock inte utvecklas helt blir man plattfotad. Barn och unga som drabbas av problemet kan använda speciella skosulor, plattfot inlägg, för att rätta till fotens form och ställning, så att den utvecklas normalt.

Tillståndet är dock inte alltid medfött, utan kan även utvecklas senare i livet av olika anledningar, till exempel sjukdomar som artros eller polio, benbrott eller skador i foten eller på grund av att man har för kort hälsena. Man kan ha plattfot i olika grad, fotvalven kan vara reducerade eller saknas helt. I många fall orsakar åkomman inte några problem överhuvudtaget, men i andra fall kan felstigningen leda till smärta i olika delar av kroppen. Förutom smärta i fötterna kan man även uppleva problem i knäna, höfterna, ryggen och till och med nacken.

Behandla plattfot med skoinlägg

I vissa allvarliga fall kan man behöva genomgå en operation för att lindra besvären med plattfot, men vanligtvis är den effektivaste behandlingsmetoden att använda speciella plattfot inlägg. Dessa skoinlägg rättar till fotens position och stödjer både foten och vristen. Då foten är i en neutral position aktiveras och stärks fotens muskler utan att minska på rörligheten. Detta motverkar även att fel områden belastas, vilket annars kan ge upphov till smärta och ömhet i foten.

Ett par förstklassiga och välanpassade plattfot inlägg förbättrar kroppens hållning. Iläggssulorna fördelar belastningen jämnt över foten och har en stötdämpande effekt så att du kan stiga mjukare på foten och undvika överansträngning, skador och smärta eller ömhet i fötterna.