This post is a paid post and is made in cooperation with the listed companies and / or their products. All hyperlinks are therefore paid hyperlinks.

Ett snyggt kök ska inte bara ha en snygg design, utan det ska vara lättstädat, slitstarkt och funktionellt också.

Men vad innebär det? Och hur ska du tänka när du planerar ditt nya kök?

Kanske har du hört talas om kökets så kallade ”arbetstriangel” – spis, kylskåp, diskbänk. Den var förr en bra utgångspunkt för planeringen av de flesta kök. I dag är många gånger ugn och häll åtskilda, och vi har fler köksapparater och maskiner. Många önskar köksöar, öppen planlösning mot vardagsrum och möjligheterna är därför många.

För att förenkla planeringen av ett nytt kök så kan du tänka på kökets 5 arbetszoner:

  1. Diskzonen

På denna punkt ska du fokusera på diskbänken. Om du är högerhänt så r det snart att placera diskmaskinen till vänster om diskhon. Då får du en enklare arbetsposition och kan skrapa eller skölja av till exempel tallrikar med höger hand och sedan sätta in disken i diskmaskinen med vänster hand i en sammanhängande rörelse.

  1. Beredningszonen

I ett optimalt planerat kök så är beredningszonen placerad till höger om diskzonen. Här är arbetsytan där du ska hacka, skära, knåda och så vidare. Planera vad du behöver kring detta område och placera till exempel lådor där du kan förvara din redskap du använder när du förbereder mat.

  1. Matlagningszonen

Detta område bör ligga nära beredningszonen så att du inte behöver förflytta den förberedda maten så långt när du ska tillaga den. Området ska du planera efter dina behov som du har när du steker, kokar eller på annat vis tillagar din mat.

Tänk på att ha skåp för kastruller, grytor och andra viktiga tillbehör nära.

Ugnen kan du placera här, eller på annan plats om du så önskar. Tänk efter hur ofta du använder ugnen och om du känner att du vill ha den nära din spishäll eller om den kan placeras mindre centralt.

  1. Food Zonen

Food zonen är området kring kylskåpet och den bör ligga nära matlagningszonen, så att du lätt och snabbt kan komma åt dina matprodukter.

Ett bra tips är att placera kylskåpet centralt, då vi faktiskt öppnar kylskåpet i snitt 36 gånger per dygn.

  1. Non food zonen

Denna zon avser förvaring av saker du inte använder så ofta, som till exempel finporslin, köksmaskiner, brickor och så vidare.

Du kan få hjälp med din köksplanering av olika online-verktyg. Lycka till med ditt nya kök.